Γιώργος Τσανάκας

Θα απέφευγε εύκολα την γκέλα ο Ολυμπιακός, αλλά δεν το έκανε για συγκεκριμένους λόγους…

Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να κλείσει ιδανικά μια καλή εβδομάδα, κάνοντας μια γκέλα που βάσει της εικόνας του παιχνιδιού θα μπορούσε να αποφύγει με σχετική ευκολία. Εξηγεί ο Γιώργος Τσανάκας.

Έχει ποδοσφαιρική εξήγηση το 0-0 του Περιστερίου; Έχει, αλλά είναι πιο σύνθετη απ’ ότι φαντάζει. Ένα ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος, αλλά κατάφερε να μείνει στο μηδέν απέναντι στον Ατρόμητο και δεν έκλεισε ιδανικά μια, ομολογουμένως, καλή εβδομάδα. Οι περισσότεροι θα σταθούν στο γκολ που δεν μπήκε. Σαφώς και αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα, αλλά όχι το μοναδικό. Και εξηγούμαστε…

Ας το πάμε λίγο αντίθετα στην αρχή. Ο Ατρόμητος είχε ξεκάθαρη στόχευση στο παιχνίδι του. Έπαιξε οργανωμένα πίσω από την μπάλα με τριπλή ζώνη άμυνας, έχοντας σκοπό να κόψει το κάθετο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» και το οδήγησε στα πλάγια. Εφόσον έβρισκε την ευκαιρία θα έβγαζε την κόντρα, έχοντας σε περίπου 100 λεπτά αγώνα μόλις μία -μεγάλη- φάση. Παρόμοια τακτική με αυτή που είχε κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά σε εκείνο το ματς εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της άμυνας των «πράσινων» και του Μπρινιόλι, χωρίς ουσιαστικές ευκαιρίες. Κλείνουμε την παραπάνω παρένθεση, πάμε στα του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες έφτιαξαν 21 τελικές. Μόλις οι 3 κατέληξαν εντός εστίας, 11 δεν βρήκαν στόχο και άλλες 7 μπλοκαρίστηκαν από τους αντιπάλους αμυντικούς. Μία από τις λεγόμενες εκτός στόχου, στο οριζόντιο δοκάρι από τον Ρέτσο. Η κατοχή έφτασε το 73%, τα κόρνερ ήταν 9-0 και οι 13 από τις τελικές ήρθαν μέσα από το κουτί. Αποτέλεσμα; 0-0! Πιο… εκνευριστική απ’ όλες, αυτή του Ποντένσε που έκανε ένα κάκιστο τελείωμα από τα 7-8 μέτρα!

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-0: Το άρθρο του Γιώργου Τσανάκα

Ο Φορτούνης έλειπε, αλλά η δημιουργία του Ολυμπιακού κυμάνθηκε σε σχετικά καλά επίπεδα, μιλώντας για τον αριθμό των καθαρών ευκαιριών. Και πρέπει να μάθει η ομάδα να ζει σε ορισμένα ματς χωρίς τον αρχηγό και ηγέτη της. Είτε γιατί θα λείπει λόγω τιμωρίας, όπως στο Περιστέρι, είτε γιατί μπορεί να έχει μια ενόχληση ή γιατί πολύ απλά δεν θα βρεθεί και μια φορά στην καλή του ημέρα. Οι Μπιέλ, Καμαρά απουσίασαν, επίσης, όπως και ο Ελ Αραμπί. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, έχασαν και την πιθανότητα του ροτέισον και ο Καρβαλιάλ το να φέρει παίκτες από τον πάγκο με καθαρό μυαλό και φρέσκες ιδέες για να επιδράσει στην ομάδα του.

Ο Πορτογάλος, πάντως, παρά τις λιγοστές λύσεις που είχε, δεν φρόντισε να αξιοποιήσει έστω και αυτές τις μία-δύο ακόμα που θα μπορούσε. Έκανε μία αλλαγή στο ημίχρονο, ρίχνοντας τον Γιόβετιτς στη θέση του φιλότιμου και δραστήριου Μπρνιτς. Πήρε πράγματα από τον Μαυροβούνιο η αλήθεια είναι, όμως και οι περισσότερες προσπάθειές του ήταν ημιτελείς. Κοίταζε στον πάγκο και δεν έβλεπε λύσεις, αν και θα μπορούσε να ρίξει στο φινάλε τον Ρίτσαρντς που έχει την… μπούκα ως εξτρέμ και την σπιρτάδα να δημιουργήσει ρήγματα από το πλάι. Ακόμα και τον Αλγκασίμ Μπα θα έλεγα εγώ…

Η έλλειψη ενέργειας φάνηκε, αλλά δεν ήταν το μοναδικό που έλειψε. Είδε τα δύο χαφ του, τον Έσε και τον Καρβάλιο να έχουν 33 χαμένες κατοχές συνολικά (16 ο πρώτος, 17 ο δεύτερος). Μιλάμε για υπερβολικό αριθμό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κατοχή του Ολυμπιακού έφτασε στο 73% στον αγώνα. Επιθετικά, επίσης, εγκλωβίστηκε από την πολυπρόσωπη άμυνα των Περιστεριωτών και υπέπεσε ξανά σε υπερβολικά λάθη. Ο Ποντένσε πήρε ενέργειες, προσπάθησε να βγει μπροστά και πέρασε 2 πάσες-κλειδιά, έχοντας και 5/8 επιτυχημένες ντρίμπλες. Είχε, όμως, και 25 (!) χαμένες κατοχές, τις περισσότερες από κάθε άλλον στο γήπεδο του Περιστερίου.

Ας προσθέσει κανείς το γεγονός πως ο Ελ Κααμπί δεν φάνηκε και ούτε σαν στήριγμα μπόρεσε να φανεί, συν αρκετές επιπολαιότητες του Γιόβετιτς στο τελευταίο δεκάλεπτο και… δένει το γλυκό. Από την άλλη, ο Ροντινέι με 3 πάσες-κλειδιά (τις περισσότερες) και 94 επαφές με την μπάλα, έμοιαζε ορισμένες φορές να παλεύει μόνος του. Με τον Ορτέγκα από την άλλη να έχει ακόμη περισσότερες επαφές (110), αλλά και συνεχόμενες ημιτελείς προσπάθειες, ιδιαίτερα όσο πλησίαζε προς την περιοχή.

Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-0: Το άρθρο του Γιώργου Τσανάκα

Αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν σε ένα ματς σου λείπει η αποτελεσματικότητα, έχοντας μόλις 3/21 τελικές προσπάθειες εντός εστίας, τότε πρέπει να βρεις περισσότερους τρόπους διάσπασης μιας πολυπρόσωπης άμυνας που είχε μοναδικό σκοπό να κρατήσει το 0-0. Με 169 χαμένες κατοχές σε ένα ματς, τότε αυτό δυσκολεύει. Είναι περισσότερο αποτέλεσμα κούρασης και έλλειψη καθαρού μυαλού.

Το παιχνίδι στο Περιστέρι για τον Ολυμπιακό ήταν κλειδί, ώστε να κλείσει ιδανικά την εβδομάδα του. Το είχαμε καταγράψει από αυτή εδώ τη γωνιά προ ημερών, έχοντας σημειώσει επίσης πως κλειδί θα είναι και οι μεταγραφές του Γενάρη. Δεν κατάφερε να περάσει νικηφόρα και βρίσκεται στο -3 από την κορυφή, διαφορά που προφανώς είναι αναστρέψιμη. Μένει το δεύτερο κομμάτι, των παικτών που θα έρθουν.

Πλέον, όμως, περιορίζονται και οι γκέλες που έχει περιθώριο να κάνει, μιας και πρέπει να ματσάρει τις απώλειές του στη συνέχεια. Η σημερινή γκέλα, πάντως, θα μπορούσε να αποφευχθεί με ευκολία. Εφόσον ένα από τα παράλληλα γυρίσματα κατέληγαν σε συμπαίκτη, αν τα χαφ είχαν λιγότερες χαμένες κατοχές και περισσότερο κάθετο παιχνίδι, αν μία από τις 13 τελικές μέσα από την περιοχή, γίνονταν με καθαρό μυαλό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x